lördag 4 maj 2013

Laboration

Sådär, vi genomförde en laboration i torsdags i skolans brandlabb. Tänkte lägga in lite bilder här under, både från den labben som min grupp genomförde samt några bilder från det som andra grupper i klassen gjorde. Detta är alltså sådana grejer man får pyssla med under tredje året på utbildningen till brandingenjör på Luleå tekniska universitet. Kursen som detta moment ingår i är Temperaturberäkning i konstruktioner.

Först lite bilder från det som min grupp gjorde. Vi var en grupp på fyra studenter. Vi hade två träskivor som vi skulle undersöka. I varje träskiva fanns det platt-termoelement insatta som mäter strålningstemperatur samt ett thermocouple som mäter gastemperaturen.


Bild 1. Här ser man plattermometern som sitter i ett hål som är borrat rakt igenom träplattan och noggrant isolerad undertill. Detta gör att man kan mäta all den energi som tas emot av värmestrålningen utan att termometern kyls underifrån. Man ser också det thermocouple som sticker upp för att mäta gastemperaturen.

Bild 2. Närbild av plattermometern.
Bild 3. Kablage till plattermometern.


Bild 4. Här är nu hela träskivan med alla mätdon korrekt placerade.
Nedan kommer bilder från den Cone calorimeter som används för att utföra själva testet. Temperaturen höjs till 722 grader Celsius för att motsvara en effekt av 35 kW. Det brinner ingenting och våra träplattor kommer (en i taget såklart) att befinna sig under värmen. Detta leder till att vi inte får någon värmetransport i form av konvektion, då den varma luften stiger uppåt. Den enda värmen som överförs till träplattan är i form av strålning. Strålningen värmer upp träplattan som till slut kommer att antändas.

Bild 5. "klumpen" högst upp i bild har nu invändigt temperaturen 722 grader. Träskivorna placeras på den metallplattan som är placerad under den uppvärmda delen. Men en lucka kan man stänga till så att man inte exponeras för värme när man sätter allt på plats.

Bild 6. Här är en kontrollmätning som vi gjorde i förväg för att i efterhand kunna kontrollräkna att vi hade rätt effekt inställd.

Bild 7. Luckan är öppen och träskivan har exponerats för värmestrålning så att den har börjat brinna-

Bild 8. Här ser vi plattermoelementet efter att träskivan brunnit.
Det var de bilder som jag har från labben som jag själv deltog i. Nedan lägger jag in lite bilder från andra laborationer.

Bild 9. En av grupperna värmde upp två likadana stålplattor. En av plattorna (till höger i bild) hade i förväg målats med brandskyddsfärg. Då färgen blir varm expanderar den och "sväller upp" vilket skapar en isolerande effekt och skyddar stålet från värmen. Man gjorde här en jämförelse mellan de båda utfallen.
Bild 10. En av grupperna ska värma upp en stålpelare som är fylld med betong. Pelaren är också fäst vid ett betongblock. All betong har en kylande effekt och stålet kommer alltså att få en lägre temperatur än om man bara haft en stålpelare utan någon betong. För denna laborations används brandugnen som vi har tillgång till här på LTU.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar